Matblogg

Lavkarbo knekkebrød er et sunnere alternativ

Lavkarbo knekkebrød er perfekt til frokost eller lunsj, hvis du er på en lavkarbo diett, eller hvis du rett og slett vil prøve et sunt og velsmakende alternativ, som gir en god effekt på helsen og bidrar til å holde blodsukkeret i sjakk.

Lavkarbo er i vinden som aldri før, og det er mange gode grunner til det, men det er ikke like lett å finne lavkarbo alternativer i butikken. Å lage sine egne lavkarbo knekkebrød er ikke s å vanskelig, som du kanskje tror, og øvelse gjør mester!

Se våre lavkarbo oppskrifter her.

Lavkarbo knekkebrød – et alternativ til hvete og karbohydrater

Nordmenn flest blir sunnere for hvert år. Vi går oftere på treningssenter, velger trappa i stedet for heisen og går heller til jobben, men mange av de matvarene vi putter i oss er ikke like sunne, og det er i kostholdet du kan gjøre de største forandringene.

Kostholdet ditt har nemlig en veldig stor effekt på forbrenningen og det er ikke nødvendigvis aktivitetsnivået som bestemmer hva og når vi forbrenner fettet fra kroppen.  I hovedregel kan vi si, at det du putter inn i kroppen, minus det du forbrenner, vil gi et overskudd eller underskudd av kalorier (kalorier er en enhet målenhet for energi).

Prøv denne oppskriften på steinalderbrød.

Utnytt kroppens egne mekanismer

Det er mange typer dietter som vil gi deg et kaloriunderskudd, og lavkarbo er bare en i mengden, men den fungerer veldig godt, noe som forklarer hvorfor den er blitt så populær.

Fidusen med en lavkarbo diett, er at du får kroppen til å utnytte fettreservene, som egentlig bare er opplagret energi, til å tilføre kroppen det energinivået den har behov for, ved å innta mindre karbohydrater, som du finner nye av i hvete.

Hvetemel er vanligvis en stor del av vårt kosthold, så hvis du reduserer inntaket av hvetemel, og erstatter den med andre lavkarbo produkter, vil det på sikt føre til en vektreduksjon og andre helsemessige fordeler – i hvert fall i teorien!

Les også: Stek bacon i ovnen.

Lag dine egne lavkarbo knekkebrød

Lavkarbo knekkebrød er en lavkalori, lavkarbo og sukkerfritt alternativ til lavkarbo brød. Knekkebrød passer perfekt til frokost, lunsj og aftensmat, og smaker ufattelig godt med proteinrikt pålegg. Fordelen med knekkebrød, i forhold til brød, er at du minsker inntaket av karbohydrater til et minimum, og får i deg maksimalt med det sunne fettet og næringsrikt protein.

Når du lager dine egne knekkebrød, eller kjøper i butikken for den saks skyld, er det lang holdbarhet på knekkebrødene, så du kan lage store mengder i gangen. Da slipper du for å bake like ofte, som hvis brød er en stor del av kostholdet, og du kan eksperimentere med ulike smaker og ingredienser.

Det beste alternativet er å lage dine egne knekkebrød. Følge gjerne en av våre oppskrifter og kom i gang på kjøkkenet! En sunnere livsstil er ikke noe som kommer av seg selv, men krever en viss innsats. Hvis du lager dine egne matvarer blir du mer involvert og blir kjent med kostholdet ditt på en nærere måte.

Helsemessige gevinster med lavkarbo

Lavkarbo har en rekke helsegevinster. Først, er det greit å vite hva et lavere inntak av karbohydrater faktisk gjør med kroppen din. Kort fortalt vil et lavere inntak av karbohydrater få kroppen til å gå over i en tilstand som heter ketose. I denne tilstanden vil kroppen gå vekk, fra å bruke glukose som primær kilde til energi, til å forbrenne fett og frigjøre ketonlegemer. Ketonlegemer erstatter glukose og gir deg energi. Alt er en naturlig prosess og er en sunn måte å bli kvitt fettet på. Husk at mat også er humor.

De helsemessige fordelene ved å innta færre karbohydrater vises ganske raskt. Kjente helsegevinster er blant annet:

  • Lavere insulinnivåer.
  • Bedre velværefølelse.
  • Mer energi i hverdagen.
  • Redusert risiko for diabetes 2, eller en reversering av sykdommen.

Hvilke helsegevinster du vil få bestemmes ikke, nødvendigvis, av om du har få eller mange karbohydrater i kostholdet, men det vil for de aller fleste gi umiddelbar effekt og kan hjelpe deg med å bli kvitt livsstilsrelaterte sykdommer. Kontakt alltid en lege før du går på en lavkarbo diett hvis du har hjertesykdom eller diabetes, for å være på den sikre siden.

De helsemessige fordelene med lavkarbo knekkebrød, er godt dokumentert, og et av de sunneste alternativene du kan gå ned i vekt på. Hele konseptet går ut på å bruke kroppens egne prosesser, redusere effekten av usunne matvarer, og dermed få et sunnere liv!

Lett og velsmakende alternativ

Lavkarbo knekkebrød er et lett og velsmakende alternativ til lavkarbo brød. Selv om lavkarbo brød kanskje har en større utbredelse er det mange som velger knekkebrød i stedet for, fordi det gjør det mye lettere å sjonglere med inntaket av karbohydrater, og gir færre begrensninger ved større måltider, som i lavkarbo middag.

Knekkebrød fyller ikke så mye, men gjør seg godt når du er småsulten og smaker ofte mye bedre enn knekkebrød laget av hvete eller rug. Mange oppskrifter på lavkarbo knekkebrød har sesamfrø som en viktig ingrediens. Sesam smaker veldig godt og er rike på mineraler, E-vitamin og flerumettet fett. Frøene har også et stort innhold av jern, kalsium og ikke minst proteiner!

I tillegg, vil du ofte se mandelmel, egg og diverse krydderier, som gir mak til knekkebrødet. Som du ser, er det mins mulig karbohydrater og mest mulig protein, som gjelder.

Oppskrifter på lavkarbo knekkebrød

Se våre oppskrifter på lavkarbo knekkebrød og hent inspirasjon. Vi er alle forskjellige, noe som også gjelder smaksganene våre, så det kan være gøy å eksperimentere med ulike ingredienser for å finne den perfekte smaken.

Lag gjerne større kvanta så du slipper å stå på kjøkkenet hele tiden. Lavkarbo knekkebrød har lang holdbarhetstid så lenge de ligger tørt. Det kan være en utfordring, for noen, å tilpasse målene etter ønsket mengde, men med litt øving så vil du finne balanseforholdet ganske raskt.

Lavkarbo er en diettform du skal venne deg til, fordi suget etter sukker er noe de fleste kjenner til, når de skifter ut viktige bestanddeler i kostholdet.  Det er mange velsmakende alternativer til vanlig husmannskost, som du kan bruke til lavkarbo brød, lavkarbo middag og lavkarbo knekkebrød.