Dessert

Glutenfri kake

For deg som gjerne vil bake glutenfritt, finnes det masser av gode kakeoppskrifter å gå løs på. Enten det er fordi du har cøliaki, glutenintoleranse, eller bare ønsker å prøve noe nytt, kan glutenfrie kaker bli like smakfull og lekker som en tradisjonell kake. Det finnes et hav av oppskrifter man kan prøve og med litt kreativitet og de riktige ingrediensene, kan du lage en kake som får alle til å be om et stykke til. Her får du en guide til å lage den perfekte glutenfrie kaken.

Sjokoladekaker uten gluten

Sjokoladekaker er alltid en sikker vinner, og det gjelder også de glutenfrie versjonene. Hemmeligheten bak en god glutenfri sjokoladekake er å finne den riktige balansen mellom fuktighet og tekstur. Mens kaken er i ovnen, kan du for eksempel lese en bok, ta deg en kjapp joggetur, eller spille casino på nettet for å få tiden til å gå. 

Sjokoladekaker uten gluten kan være laget med ingredienser som mandelmel, kokosmel eller glutenfrie melblandinger som gir en rik og saftig kake. Det er viktig å bruke kvalitetsingredienser for å sikre at smaken blir like god som utseendet.

Ingredienser og utstyr

For å lage en perfekt glutenfri kake, trenger du noen spesifikke ingredienser og utstyr. Det første du må ha er selvfølgelig glutenfritt mel. Du kan enten bruke en ferdigblandet glutenfri melmiks fra butikken, eller lage din egen blanding med ris-, mandel-, og potetmel. Bakepulver og natron er også nødvendige ingredienser, og det er viktig å sørge for at også disse er glutenfrie.
Sjokolade er en annen viktig ingrediens, og det er lurt å velge en glutenfri sjokolade av høy kvalitet for best smak. Sukker er selvsagt også nødvendig, og du kan bruke vanlig hvitt sukker, brunt sukker eller kokosblomstsukker. Ellers trenger du også egg, for å binde kaken sammen, samt smør – og eventuelt vaniljesukker for å tilføre ekstra smak.

Når det gjelder utstyr, er en god kakeform som ikke klistrer uunnværlig. For å blande ingrediensene jevnt, trenger du enten en håndmikser eller en kjøkkenmaskin. Med disse ingrediensene og utstyret er du nå klar til å lage glutenfrie kaker som både smaker godt og ser fantastisk ut.

Slik lager du kaken

 1. Forvarm ovnen til 175 grader Celsius.
 2. Forbered kakeformen med bakepapir eller smør den godt
 3. Smelt sjokoladen sammen med smøret 
 4. Visp egg og sukker til en luftig blanding.
 5. Bland de tørre ingrediensene: glutenfritt mel, bakepulver, vaniljesukker, natron og en klype salt.
 6. Tilsett sjokoladeblandingen i eggedosisen, og rør godt.
 7. Vend de tørre ingrediensene forsiktig inn i røren
 8. Hell røren i kakeformen og stek i ovnen i 25-30 minutter
 9. Avkjøl kaken i formen i noen minutter før du overfører den til en rist.

Tips og triks for de perfekte kaker

 • Bruk alltid romtempererte ingredienser for å sikre jevn blanding.
 • Ikke overmiks røren, da dette kan gjøre kaken tung.
 • Sjekk alltid etikettene på ingrediensene for å sikre at de er glutenfrie.
 • Prøv forskjellige melblandinger for å finne den som gir best resultat.

Variasjoner og inspirasjon

Variasjoner av glutenfrie kaker er nærmest uendelige. Prøv å tilsette friske bær i røren for en sommerlig touch, eller nøtter for ekstra crunch. Du kan også eksperimentere med forskjellige smakstilsetninger som kaffe, appelsinskall eller kanel for å gi kaken en ny dimensjon. For en mer eksotisk vri, kan du prøve å bruke kokosmelk og tropiske frukter. Det er bare fantasien som setter grenser – så slå deg løs og utforsk nye smaker og kombinasjoner de glutenfrie kakene dine!