Matblogg

Hvor godt er det egentlig for klimaet å være veganer?

Vegantrenden har slått inn over Norge med stor kraft. I nær sagt alle matbutikker har det over de siste årene bygget seg opp hyller på hyller med veganske produkter. Tilbudet av vegansk mat møter den stadig økende etterspørselen blant norske, miljøbevisste forbrukere. For det er nemlig slik at miljøvennlighet fortsatt blir sett på et av hovedargumentene for å bytte ut kjøtt og ost med veganske matvarer.

I følge denne artikkelen er det tre grunner til å bli veganer:

– Omtanke for dyrene. Oppsummeres ofte av uttrykket «ønske om bedre dyrevelferd».
– Helse. Vegansk mat går for å inneholde færre tilsetningsstoffer uten å kompensere ved manglende næringsstoffer. Med andre ord: det er renere mat.
– Klima og miljø. Vegansk mat er mye bedre for miljøet.

Men er det egentlig slik?

Independent.co.uk, en av Storbritannias største aviser, publiserte i starten av 2018 en artikkel kalt «Why veganism isnt as environmentally friendly as you think» (norsk oversettelse: «hvorfor det å være veganer ikke er så miljømessig bærekraftig som det du tror». Der kom det frem en del informasjon som ser på hvordan vegansk mat faktisk er med på å bidra til CO2-utslipp. Blant annet er det ofte slik at mange veganske råvarer reiser «jorden rundt» før den ligger pent og pyntelig på middagstallerkenen din.

Hovedargumentet i artikkelen er at det er viktigere å fokusere på hvor langt man har transportert maten i stedet for hva slags type mat man får i seg. Kortreist mat er altså nøkkelen til å spise et så miljøvennlig kosthold som overhodet mulig. Et godt eksempel er avokadoen – en nøkkelingrediens i mange veganske matretter. For et par år siden ble frukten så populær at den førte til at avokado-eksporten totalt sett ble mer økonomisk verdifull for Mexico enn olje og petroleum. Det førte blant annet til økte CO2-utslipp i forbindelse med transport samt en økende kriminalitet i forbindelse med avokado-smugling (!).

Det er ingen tvil om at det er godt for kloden når man erstatter kjøttretter med grønnsaker og frukt, men det er nødt til å gjøres på en fornuftig og kontrollert måte.

Tallenes tale

En annen interessant artikkel ble publisert av TheConversation. Det er en artikkel som setter ting i perspektiv. Har du noensinne tenkt på at det er mange forskjellige definisjoner av hva som er godt for miljøet? Ikke?

Tygg litt på disse setningene hentet fra artikkelen: «Det er tydelig at det er forskjellige måter å se dette på. CO2-utslippene ved å frakte grønne bønner fra Kenya til Storbritannia blir sett på som en lite bærekraftig metode som følge av CO2-utslippene tilhørende flyreisen. Men industrien hjelper også 1.5 millioner mennesker som bor i de fattigste områdene i Sahara.»

Det å skulle flytte enorme menneskemengder som følge av at alle skal spise kortreist mat er heller ikke en særlig bærekraftig løsning.

Så hvilken konklusjon kommer man til når man legger alt sammen?

I følge artikkelen, etter å ha tatt alle faktorene inn i regnestykket, er det ikke nødvendigvis mer miljøvennlig å være på «vegansk diett». Det handler ikke om at man unngår kjøtt og ost i størst mulig grad. Det handler om en sammensetning av å være bevisst på hvilke produkter man kjøper. Se inn i kjøleskapet ditt. Du kan kanskje se at du både har produkter som har:

– Plastikkemballasje og
– som har reist langt for å bli importert til Norge?

Dette kan like så godt være produkter som blir stemplet som «veganske», men som har et veldig høyt «carbon footprint». Altså produkter som er miljøfiendtlige uten at de nødvendigvis blir stemplet som det.

Flere slike artikler om klima og miljø?

Det er viktig å holde seg oppdatert på klimaspørsmål. Dessverre er det et tema som bare blir hetere og hetere (bokstavelig talt…) for hver dag som går. Kunnskap er naturligvis veien å gå hvis man vil gjøre noe for kloden og fremtidige generasjoner. Nettsiden Sustainabilitymattersweekly.com er interessant. Den publiserer artikler og nyheter om hvordan store selskaper og regjeringer rundt omkring i verden jobber med å gjøre kloden grønnere.

Les også: Lavkarbo diett minimerer inntaket av karbohydrater