Matblogg

Sjokoladekake har en litt spesiell historie

Til å begynne med var sjokolade en kostbar vare som ble brukt i religiøse seremonier. Etter at sjokoladen ble introdusert i Europa åpnet snart nye muligheter og bruksområder seg. Det tok ikke lange tiden før den ble brukt til både konfekt, glasur, puddinger og lignende.

Første oppskrift på sjokoladekake stammer fra 1847?

Hva er så en sjokoladekake? Dette er et godt spørsmål, men det har ikke noe enkelt svar. På første halvdelen av 1800-tallet var sjokoladekake en gul eller krydret kake ment for å nytes sammen med sjokoladedrikker. Og i de siste årene frem mot midten av 1800-tallet var en typisk sjokoladekake enten en hvit eller gul kake med sjokoladeglasur. Det var ikke før på midten av 1800-tallet at man for fullt begynte å å bruke sjokolade som ingrediens direkte i bakverk som kaker og kjeks, men utviklingen gikk tregt.

Men på begynnelsen av 1900-tallet begyne sjokoladekaken raskt å stige i popularitet. Grunnen var nok produktets tilgjengelighet, forbrukernes bedrede økonomi og selvfølgelig en massiv markedsføring fra produsentene. Den tidligste oppskriften på sjokoladekake man kjenner til skal stamme fra 1847. Men selv om dette gir oss opplysninger om at man på den tiden bakte sjokoladekaker, så var dette alikevel langt fra vanlig.

Sjekk ut denne oppskriften på lavkarbo kokosbollekake.

De eldste referansene for bakverk

Den eldste skrevne referanse man finner for bakevarer med sjokolade som ingrediens er datert 16. mai 1779. Da skrev den beryktede fangen, Marquis De Sade, et brev til sin kone hvor han klagde sin nød over «omsorgspakken» hun hadde sendt ham. Han skrev følgende i brevet sitt: «Denne svampaktige kaken er ikke i det hele tatt hva hjeg har bedt om:

  1. Jeg ønsker den overtrukket med glasur over det hele, også på toppen og under. Det skal brukes samme glasur som brukes på småkakene.
  2. Jeg vil ha den fyllt med sjokolade, hvilket den nå ikke engang har et snev av. Utsiden er farget med noen slags mørke urter, men den har ikke det spor av sjokolade på seg. Neste gang du sender meg pakke, vær grei å få den laget spesielt for meg, og få noen du stoler på til å sjekke at kaken fylles med sjokolade. Kakene skal dufte av sjokolade på samme måte som en sjokoladeplate.»

Viktige avsløringer om sjokoladekaken

Dette spesifikke brevet avslører flere viktige elementer rundt sjokoladekaken. For det første så antyder det at sjokoladekaker ble tilberedt med en form for falsk sjokoladeerstatning. Dernest så kan man lese av siste setningen at dt allerede 50 år før Van Houten fant opp kakaopressen. Dette var en innretning enkelte har ment at var helt avgjørende for å kunne lage sjokoladekonfekt. Sjokoladeplater var på 1700-tallet ikke noe man vanligvis brukte til å spise på samme måte som vi i dag gjør med våre utallige typer av sjokoladeplater og barer. Datidens sjokoladeplater var laget for å brukes til utblanding av sjokoladedrikker.